Little Children Hands doing Fingerpainting

Objavila Maja Bonačić, Studeni 9, 2013

Projekt Udruge Oblačić kojem je svrha promocija terapije igrom kao idealne metode rada sa svakim djetetom, a posebno s djecom koja imaju  poteškoće u razvoju. Naime, svaka poteškoća u razvoju, kao i odlasci kod liječnika, su veliki izazov i stres za svako dijete, a terapija igrom mu pomaže da se ono lakše nosi s tim izazovima, kroz proces osnaživanja, jačanja samopouzdanja, rješavanja anksioznosti, stresa i negativnih impulsa.

Jedan od mota Udruge Oblačić je da novac ne smije biti prepreka zdravlju te je ovaj projekt, čija je ekonomska vrijednost oko 40 tisuća kuna (ne računajući troškove prostora, materijala i supervizije), u potpunosti besplatan za obitelji uključene u njega.

CILJEVI PROJEKTA:

• Rad s djecom: osnažiti djecu, tako da znaju prepoznati svoje emocije i adekvatno ih izražavati te ojačati njihovo samopouzdanje, kako bi se i u budućnosti lakše nosila sa svojim poteškoćama
  • Rad s roditeljima: pružiti podršku roditeljima kako bi se što lakše nosili s djetetovim poteškoćama i sa svojim emocijama te pomoći roditelju da lakše prepozna djetetove emocije i na taj način mu pruži podršku.

CILJANA SKUPINA:

Djeca koja imaju  poteškoće u razvoju i njihove obitelji. Međutim, za ovaj projekt i planiranu vrstu terapije igrom, važno je da djeca budu u dobi 3-12 godina, odnosno da imaju barem djelomično razvijenu simboličku igru. U prvi ciklus projekta će biti uključene 4 obitelji.

VREMENSKO TRAJANJE PROJEKTA:

Vremenski okvir projekta je 5 mjeseci, s ozbirom da se terapije igrom održavaju jednom tjedno, a potreban je ciklus od 20ak susreta. Podrška roditeljima je na individualnoj razini je također jednom tjedno, a na grupnoj razini jednom mjesečno.

Jako je važno da se kontinuirano prisustvuje na cijelom ciklusu terapija igrom, kako bi efekt bio što veći, a terapija dovela do postavljenih ciljeva.

UVJETI

• Da ste član Udruge Oblačić (možete se OVDJE učlaniti), ako već niste. Učlanjenje je besplatno, isto kao i članarina za 2013. godinu, dok će godišnja članarina za 2014. godinu iznositi 90kn.
  • Da imate dijete s nekom poteškoćom u razvoju
  • Da je barem jedan roditelj nezaposlen

PROVODITELJ PROJEKTA

Za provođenje projekta je zadužen stručni kadar unutar Udruge Oblačić:

• Marija Eva Ugrina (rad s roditeljima) – magistra psihologije, psihoterapeut pod supervizijom na završnom stupnju Geštalt edukacije, sa završenim baznim stupnjem pri Gestalt Psychotherapy Training Institute Malta.
  • Maja Bonačić (rad s djecom) – magistra psihologije, praktičar terapije igrom sa završenom edukacijom iz nedirektivne terapije igrom (Child centered play therapy) te filijalne terapije igrom (Filial play therapy)

FINANCIRANJE PROJEKTA

Projekt je u potpunosti financiran od strane Udruge Oblačić. S ozbirom na dugotrajnost projekta te dodatno nužno financiranje materijala, supervizije i najma prostora, svaka donacija je dobrodošla!