Logo Udruge Oblačić
Što je NLP i kada je najbolje koristiti njegove tehnike
couple1

Objavila Maja Bonačić, Siječanj 28, 2014

Neurolingvističko programiranje (skrećeno NLP) je skup psiholoških tehnika kojima se terapeut služi kako bi osvijestio kod klijenta sve njegove resurse te poboljšao njegove različite vještine, poput komunikacije, postavljanje ciljeva, vodstvo, sagledavanje stvari iz nekoliko kutova itd. Glavna pretpostavka NLP-a je da svi mi imamo sve resurse za uspjeh te ako netko nešto može, svatko to može. Upravo je to posao terapeuta, da Vam osvijesti sve resurse i naoštri Vaše vještine te da se riješite ograničavajućih uvjerenja.

Što znači NLP?

Neuro se odnosi na neurološke procese u mozgu, daje razumijevanje kako ljudi putem pet osjetila (vid, sluh, njuh, opip, okus) primaju informacije iz okolnog svijeta te na osnovi tih informacija kreiraju svoju realnost.

Lingvističko se odnosi na riječi, tj. kako se neurološki procesi izražavaju u govoru. NLP se bavi utjecajem koji riječi imaju na naše mišljenje i ponašanje, kao i mogućnostima promjene osjećaja i raspoloženja koristeći jezik.

Programiranje se odnosi na unutrašnje procese, odnosno programe mišljenja, osjećanja i ponašanja.

Kada se koristi NLP?
Točan odgovor je – uvijek! Naime, svi mi imamo barem jedno ograničavajuće uvjerenje ili nam se dogodi da nešto odlučimo, ali ne sprovedemo do kraja, odustanemo negdje putem. Možda imamo i neku skrivenu želju, koju se bojimo realizirati, a ne znamo kako! NLP je odlična tehnika za svakodnevne probleme, jer nam pomaže da otkrijemo korijen svojih problema i zaokrenemo svoj život za 180 stupnjeva!

Komentari