Kako igra može osnažiti vezu roditelj-dijete? Što je to posebno vrijeme za igru i kako se igrati s djetetom na poseban način?

Objavila Maja Bonačić, Siječanj 23, 2014

U suradnji s Udrugom za djecu i mlade “Kocka” na Rabu, osmišljen je i proveden projekt Terapija igrom za roditelje. Radionice su provedene volonterski od strane Udruge Oblačić, a cilj je bio približiti terapiju igrom i drugim roditeljima iz manjih mjesta, koji inače nemaju priliku prisustvovati tako nečemu. Projekt je započeo u prosincu 2013., a završava u veljači 2014. godine.

O RADIONICAMA:

Ciklus sadrži 8 radionica po 60 minuta te jedna radionica naknadno, na kojoj će roditelji moći podijeliti svoja iskustva igranja kod kuće sa svojom djecom te postaviti pitanja, ako su naišli na nekakve nejasnoće. Radionice su interaktivne, a uključeno je 8 roditelja.

Na radionicama se radi:

- što je terapija igrom, koje su njene prednosti i na koji način jača dijete
- koje su glavne vještine u terapiji igrom, a koje ju razlikuju od klasične igre
- jačanje roditeljskih vještina, kako bi se roditelji osjećali kompetentnije i bolje povezali sa svojim djetetom
- usvajanje novih vještine potrebnih za igranje kod kuće s djetetom na poseban način

ZAŠTO RODITELJI?

Igra je izvor zadovoljstva za svako dijete, zato što je ona spontana i dobrovoljna, ali je pritom izrazito važna za kognitivni, fizički, socijalni i emocionalni razvoj djeteta. Upravo zato se igra koristi kao medij kroz koji dječji terapeut radi s djetetom na razvijanju svih navedenih aspekata razvoja djeteta.  No, ne bi li najbolji terapeut bio onaj koji poznaje dijete u samu srž, koji ga beskrajno voli i koji je cijeli svijet tom djetetu, samo kada bi imao vještine dječjeg terapeuta? Odgovor je naravno pozitivan, a zato su tu radionice da  poduče roditelje vještinama terapije igrom, kako bi se mogli igrati na poseban način sa svojim djetetom.